Wat houdt een NEN 1335 normering in?

Ben je op zoek naar een bureaustoel, dan is de kans groot dat je de zogenaamde NEN 1335 normering voorbij ziet komen. Aangezien veel mensen geen idee hebben wat deze normering precies betekent, gaan we er in deze blog meer over vertellen.

Europese Ergonomie Norm voor bureaustoelen: NEN 1335

Als je van plan bent om een bureaustoel aan te schaffen, zul je ongetwijfeld de Europese Ergonomie Norm voor bureaustoelen tegenkomen. De NEN-EN 1335 is een Europese richtlijn die betrekking heeft op de maatvoering en instelbaarheid van een bureaustoel. Deze vereisten worden op een vrij specifieke manier beschreven. Hieruit kun je de conclusie trekken dat een goede bureaustoel voldoet aan deze Europese Ergonomie Norm. Ongeveer 85% tot 95% van de mensen zullen een goede werkhouding aan kunnen nemen in dit soort bureaustoelen. 

Wat zijn de belangrijkste keuzecriteria bij de aanschaf van geschikte bureaustoelen?

Er zijn een aantal belangrijke keuzecriteria die een rol spelen bij de aanschaf van geschikte bureaustoelen. Deze zaken hebben niet alleen betrekking op het comfort, maar zeker ook op de gezondheid. Vooral dit laatste punt is van belang als je langdurig gebruik maakt van je bureaustoel, zoals bij veel mensen het geval is. Het langdurig (op de verkeerde manier) gebruiken van bureaustoelen kan immers veel chronische gezondheidsklachten veroorzaken die niet alleen langzaam ontstaan, maar ook lastig weg te nemen zijn. Alleen al om die reden is het belangrijk om te kiezen voor een ergonomische bureaustoel. Daarnaast kunnen factoren als het design van de stoel, de functionaliteit van de zitvoorziening, de kwaliteit van de onderdelen en de uitstraling van de bureaustoel gezien worden als de belangrijkste keuzecriteria bij de aanschaf van geschikte bureaustoelen.

De Nederlandse Praktijk Richtlijn

Naast de Europese Ergonomie Norm voor bureaustoelen kennen we de Nederlandse Praktijk Richtlijn. De NPR 1813 wijkt deels af van de NEN 1335, maar deze keuze is gemaakt met het oog op de lengte van Nederlanders én Belgen. In Nederland kennen we grote lengteverschillen. Nederlanders zijn gemiddeld langer dan de rest van Europa. Wanneer een bureaustoel voldoet aan de NPR 1813 richtlijn, kan ongeveer 90% van onze bevolking prima plaatsnemen op deze bureaustoel. Daarnaast zouden zowel kleine als lange mensen deze bureaustoel kunnen gebruiken.

Uit het bovenstaande kun je dus de conclusie trekken dat de Arbonormen voor bureaustoelen zeker van waarde zijn, maar dat het ook goed is om de Europese Ergonomie Norm voor bureaustoelen mee te nemen in je overweging. Daarnaast kun je als Nederlander zeker niet voorbijgaan aan de Nederlandse Praktijk Richtlijn.

Copyright © 2022 Jetchair All rights reserved.