Gratis bezorging in NL
Niet goed, geld terug garantie
4 jaar garantie
Gratis bezorging in NL
Niet goed, geld terug garantie
4 jaar garantie
Navigeer naar

Hoe bureaustoel instellen?

19 januari 2023

Een nieuwe – of beter een gebruikte bureaustoel – kopen is een – maar het juist instellen van een bureaustoel gaat nog niet altijd goed. Omdat we het bij Gebruiktebureaustoel belangrijk vinden dat je optimaal gebruik maakt van je bureaustoel, geven we je in dit artikel tips hoe je je bureaustoel goed instelt.

Waarom is het belangrijk je bureaustoel goed in stellen?

Hoewel we steeds meer staand werken, voeren de meeste mensen hun werkzaamheden vanaf hun bureau nog zittend uit. Echter zien we dat dit in de verkeerde houding en positie wordt gedaan. Mensen zitten op het puntje van de stoel met het gezicht enkele centimeters verwijderd van het beeldscherm of werken onderuit hangend in de bureaustoel. Lichamelijke klachten als rugpijn, pijn aan de schouders, nekpijn of zelfs hernia’s kunnen hierdoor ontstaan.

Voorkom lichamelijke klachten

Al koop je nog zo’n dure bureaustoel, als deze niet goed staat ingesteld op het lichaam van de gebruiker, biedt de stoel niet de ondersteuning die je nodig hebt om ergonomisch te werken.

 

Bureaustoel instellen volgens Arbo-richtlijnen

Om ergonomisch verantwoord te werken, stel je je bureaustoel in volgens de Arbo-richtlijnen. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je je bureaustoel moet instellen.

1.  Stel de zithoogte in

Ga goed achter in je stoel zitten, met je voeten stevig op de grond. In een ideale zithouding zijn je benen gebogen in een hoek van 90 graden. Met de hendel stel je de zithoogte in. Bereiken je benen de grond niet en voel je dat de druk zich voornamelijk aan de voorkant van het zitvlak bevindt? Dan staat je stoel te hoog. Als de druk toeneemt aan de achterkant van het zitvlak dan staat je stoel te laag.

 

2.  Stel de rugleuning in

Stel vervolgens de rugleuning in. Dit doe je door de hoek tussen de zitting en je rug minimaal 90 en maximaal 110 graden te maken. Je neemt hierdoor een actieve werkhouding aan en je zit ook niet té rechtop. Indien je bureaustoel een lendensteun heeft, plaats je deze in de holling van je onderrug zodat deze de juiste steun krijgt.

3.  Stel de armleggers in

Veel mensen leggen hun armen ter ondersteuning op het bureaublad. Echter leun je dan te veel naar voren, waardoor je last kunt krijgen van je nek en/of schouders. De perfecte hoogte van de armleggers bepalen? Dat doe je met dit slimme trucje: Houd je arm ontspannen langs je lichaam en raak met je wijsvinger je sleutelbeen aan. Het puntje van je elleboog geeft de hoogte van de armlegger aan.

4.  Neem een actieve werkhouding aan

Bij een actieve zithouding, is het van belang dat je de druk van je bureaustoel afstemt op je eigen gewicht. Hoe meer druk, des te makkelijker je geneigd bent om naar voren te leunen. Te weinig druk zorgt ervoor dat je gaat ‘hangen’ in je stoel. Bij een actieve houding gebeurt geen van beide. Zorg dat je rug goed aangesloten zit tegen de rugleuning met je voeten plat op de grond. Leun een klein beetje naar achteren; als je je voeten van de grond haalt blijf je in deze positie hangen.

5.  Stel je bureau goed af

Stel tot slot je bureau af. Kijk hierbij naar de hoogte van de armleuningen: deze dienen gelijk te lopen met de hoogte van het bureau. Je armen worden op ontspannen wijze ondersteund.
Gratis bezorgen in NL
4 jaar garantie
Niet goed? Geld terug!
Duurzame oplossing
Gratis bezorgen in NL
4 jaar garantie
Niet goed? Geld terug!
Duurzame oplossing
Development by NEXT LEAD | Gebruiktebureaustoel.nl 2024. Alle rechten voorbehouden.
KVK 74626604 BTW NL859.973.554.B01