De Arbonormen voor bureaustoelen

De Arbonormen voor bureaustoelen bieden richtlijnen waar je zitvoorziening aan moet voldoen om een gezond mogelijke werkplek te creëren. De Arbo wet is er immers op gericht dat je veilig en verantwoord je werk moet kunnen doen. De normen die hiervoor gesteld zijn bieden best wel wat ruimte. Daarom is het ook goed om je aandacht te richten op de andere normen op dit gebied.

Dit staat er in het Arbobesluit voor bureaustoelen

Als je in de Arboregelingen op zoek gaat naar de eisen met betrekking tot bureaustoelen, kom je op artikel 5.1 uit. Hierin staat letterlijk het volgende beschreven:

“De werkstoel dient stabiel te zijn. De zitting dient in hoogte versteld te kunnen worden en er dient een rugleuning aanwezig te zijn met een instelbare hoogte en hellingshoek. De gebruiker dient bewegingsvrijheid te ervaren en een comfortabele werkhouding aan te kunnen nemen.”

Uit het bovenstaande kun je terecht opmaken dat de Arbonormen voor bureaustoelen deels gericht zijn op het aannemen van een ergonomische werkhouding, iets wat uiteraard erg logisch is. Helaas bieden de Arbo richtlijnen veel ruimte voor een brede interpretatie. Er zijn andere richtlijnen die hierin veel specifieker zijn.

Europese Ergonomie Norm voor bureaustoelen

Als je van plan bent om een bureaustoel aan te schaffen, zul je ongetwijfeld de Europese Ergonomie Norm voor bureaustoelen tegenkomen. De NEN-EN 1335 is een Europese richtlijn die betrekking heeft op de maatvoering en instelbaarheid van een bureaustoel. Deze vereisten worden op een vrij specifieke manier beschreven. Hieruit kun je de conclusie trekken dat een goede bureaustoel voldoet aan deze Europese Ergonomie Norm. Ongeveer 85% tot 95% van de mensen zullen een goede werkhouding aan kunnen nemen in dit soort bureaustoelen. 

De Nederlandse Praktijk Richtlijn

Naast de Europese Ergonomie Norm voor bureaustoelen kennen we de Nederlandse Praktijk Richtlijn. De NPR 1813 wijkt deels af van de NEN-EN 1335 maar deze keuze is gemaakt met het oog op het Nederlandse volk. In Nederland kennen we immers veel onderlinge lengteverschillen. Daarnaast is het Nederlandse volk vaak wat langer dan het volk uit veel andere Europese landen. Wanneer een bureaustoel voldoet aan de NPR 1813 richtlijn, kan ongeveer 90% van onze bevolking prima plaats kunnen nemen op deze bureaustoel. Daarnaast zouden zowel kleine als lange mensen deze bureaustoel kunnen gebruiken.

Uit het bovenstaande kun je dus de conclusie trekken dat de Arbonormen voor bureaustoelen zeker van waarde zijn, maar dat het ook goed is om de Europese Ergonomie Norm voor bureaustoelen mee te nemen in je overweging. Daarnaast kun je als Nederlander zeker niet voorbijgaan aan de Nederlandse Praktijk Richtlijn.

Copyright © 2022 Jetchair All rights reserved.