Gratis bezorging in NL
Niet goed, geld terug garantie
4 jaar garantie
Gratis bezorging in NL
Niet goed, geld terug garantie
4 jaar garantie
Navigeer naar

Afwisselen tussen zitten en staan op kantoor

22 maart 2023

Afwisselen tussen zittend en staand werken levert zowel voordelen op voor medewerkers als werkgevers. Wat zijn die voordelen precies? En hoe vaak moet je afwisselen?

De afgelopen jaren is steeds meer bekend geworden over de gevolgen van langdurig zitten. Experts zijn het over eens dat elke dag acht uur of langer zitten niet bevorderlijk is voor je fysieke en mentale gezondheid. Afwisselen tussen zitten en staan op kantoor moet de nieuwe norm worden. Maar waarom is het afwisselen nu precies zo belangrijk en hoe vaak moet je afwisselen?

Waarom afwisselen tussen zitten en staan?

Zonder dat we het doorhebben, brengen we stiekem heel wat uren op een dag zittend door. Zeker als je een kantoorbaan hebt. Zes, zeven of zelfs acht uur of meer zittend werken is voor veel mensen de realiteit. Nu blijkt uit onderzoeken dat je productiever wordt door zittend werken af te wisselen door te staan. Hier helpt uiteraard een goed zit-stabureau bij.  Voor het grootste gemak kies je voor een elektrisch zit-stabureau. Met een druk op de knop pas je de hoogte van het bureau aan. Maar er zijn ook bureaus die je verstelt met een handslinger.

De voordelen van staand werken

Het is niet vreemd dat de vraag naar goed ergonomisch kantoormeubilair, zoals een ergonomische bureaustoel en zit-stabureau, afgelopen jaren enorm is gestegen. De voordelen van veranderen van werkhouding zijn:

·         Het komt productiviteit ten goede

·         Het geeft meer energie

·         Je bloeddruk verlaagt: tijdens het staan verhoogt je hartslag met zeven tot dertien slagen per minuut, wat goed is voor je hart

·         Voorkomt klachten aan de rug, nek en schouders

·         En dus is er minder ziekteverzuim

Hoe vaak wisselen tussen zitten en staan?

Tijdens een werkdag is het beter om meerdere keren per dag te wisselen van werkhouding. Doe dit zo’n vier tot zes keer per dag. Kies ervoor om te gaan staan als je merkt dat je een energiedipje hebt of als je even geen prettige houding kunt aannemen. De afwisseling van zitten naar staan zorgt ervoor dat je vernieuwde energie krijgt en dat je lichaam niet statisch belast wordt. Idealiter sta je na ieder uur zittend werken, ook al is het maar voor vijf minuten. Je zult merken dat je meer energie hebt en productiever bent.

Bouw langzaam op

Als je pas net een verstelbaar bureau hebt aangeschaft, dan zul je eerst aan het staand werken moeten wennen. Bouw daarom rustig op. Ga niet direct een uur staan, maar ervaar eens hoe het is om vijf minuten staand te werken. Ben je gewend aan het staan? Bouw dan de duur langzaam uit naar bijvoorbeeld een half uurtje. Sta niet langer dan een uur achter elkaar, dat is ook niet goed. Dit vergroot namelijk de kans op het aannemen van de verkeerde werkhouding. Denk aan leunen op het bureaublad.

Maak vandaag nog een verandering

Twijfel je als werkgever nog om te investeren in ergonomische hulpmiddelen op kantoor? We hopen dat de benoemde argumenten je toch overtuigen om te investeren in in ieder geval een ergonomische bureaustoel en bureau. Het is niet alleen beter voor het welzijn van je medewerkers, ook levert het je minder ziekteverzuim op en dus verhoogd de productiviteit.

Bij Gebruiktebureaustoel kun je terecht voor kwalitatieve tweedehands bureaustoelen die niets onder doen voor nieuwe modellen. Bovendien zijn veel van onze modellen ergonomisch. Je koopt dus goede stoelen, maar dan tegen een veel voordeliger tarief!

Gratis bezorgen in NL
4 jaar garantie
Niet goed? Geld terug!
Duurzame oplossing
Gratis bezorgen in NL
4 jaar garantie
Niet goed? Geld terug!
Duurzame oplossing
Development by NEXT LEAD | Gebruiktebureaustoel.nl 2024. Alle rechten voorbehouden.
KVK 74626604 BTW NL859.973.554.B01